Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
Post Reply
User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 3122
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 5.0-current-64bit
Location: australia
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#1 by ncmprhnsbl » 08 Jul 2021, 08:35

Found a problem with Porteus-v5.0rc3 x86_64 (64bit)? Here's the place to tell us about it.
Please mention which DE you are using. (ie. openbox, lxde, lxqt, cinnamon, xfce, kde, mate)
Forum Rules : https://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
babam
Shogun
Shogun
Posts: 239
Joined: 16 Nov 2016, 10:30
Distribution: Porteus 4.0 Xfce K5.11.10
Location: Rainy city

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#2 by babam » 09 Jul 2021, 14:03

Xfce

1. sudo password should be guest not toor.

2. Unable to create zip archive.
Thunar right-click --> Compress
Sorry, my English is bad.

User avatar
babam
Shogun
Shogun
Posts: 239
Joined: 16 Nov 2016, 10:30
Distribution: Porteus 4.0 Xfce K5.11.10
Location: Rainy city

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#3 by babam » 09 Jul 2021, 14:13

Xfce

Can you provide GTK2 bundle/module.
Sorry, my English is bad.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 6334
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 4.0 & 5.0rc3 ISOs
Location: Western NY, USA

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#4 by Ed_P » 09 Jul 2021, 14:40

babam wrote:
09 Jul 2021, 14:03
1. sudo password should be guest not toor.

It's been reverted back to toor for all versions. It's the new standard.
babam wrote:
09 Jul 2021, 14:13
Can you provide GTK2 bundle/module.
Try getpkg gtk+2
Ed

beny
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1049
Joined: 02 Jan 2011, 11:33
Location: italy

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#5 by beny » 09 Jul 2021, 17:36

babam compress work ok i have done the tar.gz of a sbo directory without issue and i have build this package needed for a software build gtk+2-2.24.33-x86_64-2.xzm that is part of slackware current,i run xfce.

donald
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1827
Joined: 17 Jun 2013, 13:17
Distribution: Porteus 3.2.2 XFCE 32bit
Location: Germany

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#6 by donald » 09 Jul 2021, 19:50

beny wrote:
09 Jul 2021, 17:36
babam compress work ok i have done the tar.gz...
....Yes, but compressing to *.zip does not work. ;)

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 6334
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 4.0 & 5.0rc3 ISOs
Location: Western NY, USA

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#7 by Ed_P » 09 Jul 2021, 19:55

7-Zip is present.

Code: Select all

guest@porteus:~$ 7z

7-Zip (z) 21.02 alpha (x64) : Copyright (c) 1999-2021 Igor Pavlov : 2021-05-06
 compiler: 10.3.0 GCC 10.3.0 64-bit locale=en_US.UTF-8 UTF8=+ use-UTF8=+ wchar_t=32-bit Files=64-bit Threads:4, Intel(R) Core(TM) i3-6100U CPU @ 2.30GHz (406E3),AES

Usage: 7zz <command> [<switches>...] <archive_name> [<file_names>...] [@listfile]

<Commands>
  a : Add files to archive
  b : Benchmark
  d : Delete files from archive
  :
  :
The Usage: command is wrong, but it's an alpha release. :D
Ed

beny
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1049
Joined: 02 Jan 2011, 11:33
Location: italy

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#8 by beny » 09 Jul 2021, 21:51

hi ok with engrampa do not make zip archive but file-roller work so i have changed the custom action compress with file-roller btw 7z work. donald at first glance i am a bit blind....

User avatar
evergreen
Samurai
Samurai
Posts: 191
Joined: 27 Mar 2016, 16:58
Distribution: Porteus x86_64
Location: Argentine, Patagonia
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#9 by evergreen » 10 Jul 2021, 00:19

Hello all,

Activate bluetooth daemon Porteus starts is not working , always when I restart my laptop I should go to Porteus Settings Center to Toggle Bluetooth daemon.
I just added blueman to my modules. is the only change until now with my XFCE RC3 :P

Image
AMD A8-7410, APU AMD Radeon R5 Graphics M330

User avatar
evergreen
Samurai
Samurai
Posts: 191
Joined: 27 Mar 2016, 16:58
Distribution: Porteus x86_64
Location: Argentine, Patagonia
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#10 by evergreen » 10 Jul 2021, 02:49

whisker menu plugin is installed but not setup

Mmmmm is it there under purpose or it will be removed ? :teehee:

XFCE RC3

PD;
I added the whisker menu and it is pretty with default setting
AMD A8-7410, APU AMD Radeon R5 Graphics M330

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 3122
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 5.0-current-64bit
Location: australia
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#11 by ncmprhnsbl » 11 Jul 2021, 00:03

evergreen wrote:
10 Jul 2021, 00:19
Activate bluetooth daemon Porteus starts is not working , always when I restart my laptop I should go to Porteus Settings Center to Toggle Bluetooth daemon.
I just added blueman to my modules. is the only change until now with my XFCE RC3
are you using any sort of 'changes'(folder,.dat)?
because all that ticking "activate bluetooth daemon when porteus starts" does, is make /etc/rc.d/rc.bluetooth executable (which allows rc.services to start it at boot)
to check:

Code: Select all

ll /etc/rc.d/rc.bluetooth
should say rwxr-xr-x
as yet, a "make a settings module" for changed settings in porteus-settings-centre hasn't been re-implemented..
to make such a module manually(for bluetooth):

Code: Select all

#mkdir /tmp/start_btooth
#cp -a --parents /etc/rc.d/rc.bluetooth  /tmp/start_btooth/
#dir2xzm /tmp/start_btooth /tmp/start_btooth.xzm
and put it your modules folder.
Forum Rules : https://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
evergreen
Samurai
Samurai
Posts: 191
Joined: 27 Mar 2016, 16:58
Distribution: Porteus x86_64
Location: Argentine, Patagonia
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#12 by evergreen » 11 Jul 2021, 00:39

Well I have setup my Porteus with a Change folder. I am not using container

activate bluetooth daemon when porteus starts" does, is make /etc/rc.d/rc.bluetooth executable Yes it is working right

In any case I did a module as you show me
Here is my log

Code: Select all

guest@porteus:/etc/rc.d$ ll '/etc/rc.d/rc.bluetooth' 
-rwxr-xr-x 1 root root 1419 Jun 14 00:10 /etc/rc.d/rc.bluetooth*
guest@porteus:/etc/rc.d$ su
Password: 
root@porteus:/etc/rc.d# '/etc/rc.d/rc.bluetooth'
Usage: /etc/rc.d/rc.bluetooth {start|stop|restart}
root@porteus:/etc/rc.d# '/etc/rc.d/rc.bluetooth' start
Starting Bluetooth services:  bluetoothd hciconfig sdptool hciattach
root@porteus:/etc/rc.d# 

My Bluetooth start to work with this command '/etc/rc.d/rc.bluetooth' start
But not when I am restarting my System
AMD A8-7410, APU AMD Radeon R5 Graphics M330

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 3281
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#13 by Blaze » 11 Jul 2021, 08:28

Hi evergreen

1st step

Code: Select all

su
toor
chmod +x /etc/rc.d/rc.bluetooth
/etc/rc.d/rc.bluetooth start
2nd step. Try to give some time for starting bluetooth services.
Open as root /etc/rc.d/rc.services and tweak this service like this:

Code: Select all

# Start Bluetooth:
[ -x /etc/rc.d/rc.bluetooth ] && sleep 5 && sh /etc/rc.d/rc.bluetooth start &
and reboot your Porteus.

If no result, you can add more seconds, for example sleep 10
Linux 5.10.11-porteus #1 SMP Thu Jan 28 11:33:44 UTC 2021 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

Michele13
Black ninja
Black ninja
Posts: 60
Joined: 18 Aug 2013, 10:23
Distribution: Based on Debian and Slackware
Location: Italy

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#14 by Michele13 » 11 Jul 2021, 10:23

Hello, I have an HP 240 G8 (ProdID: 203b6ea#abz) and my touchpad does not work, Windows 10 recognises it as ELAN INPUT DEVICE. Fortunately It detects my Wifi Card, I could not find a lot of distros that do. How can I help you to identify my touchpad? thanks :D

beny
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1049
Joined: 02 Jan 2011, 11:33
Location: italy

Porteus-v5.0rc3 x86_64 bug reports

Post#15 by beny » 11 Jul 2021, 11:39

hi, add this to append line: i8042.nopnp initcall_blacklist=dw_i2c_init_driver. and reboot maybe work to check touchpad.

Post Reply